expositie 'Adem' 
Galerij Germinahof, Sterksel 

De expositie vond plaats van 16 september tot 14 oktober 2001 in Galerij Germinahof te Sterksel.

Tijdens de opening was er een live-performance van Hella Hertogs met klank en dans van studenten van de Dans-academie in Tilburg.

Adem is leven, geïnspireerd, in de in-ademing, enthousiast, begeesterd, in de uit-ademing vorm scheppend, aspiratie. Adem is ruimte, adem is licht, adem is energie,adem is beweging. Adem is hoorbaar en tegelijkertijd onhoorbaar, adem is zichtbaar en tegelijkertijd onzichtbaar, adem is een mysterie, het herbergt het geheim van het bestaan. Adem bewijst het bestaan van het onzichtbare leven. Hoe maken we het onzichtbare zichtbaar, het onhoorbare hoorbaar?

Hella Hertogs presenteerde een aantal bewerkte stills en een video-installatie met als titel: Kairos.
Is niet het begin van alle gevoel van tijd dat een mens het juiste moment aanvoelt? Voor Kairos, de jongste zoon van Zeus was de tijd eenvoudig 'de gunstigste tijd'. Chronos, de aartsvader, was de God van de absolute 'eeuwige' tijd.

foto kairosHella heeft onderzoek gedaan naar de natuurlijke beweging vanuit de adem, naar dans en klank toe. Geen voorgeschreven maat, maar een dans en klankstuk, ontstaan vanuit het innerlijke ritme. Het lichaam is gemaakt van leegte en ritme. In het uiteindelijke hart van het lichaam, in het hart van de wereld is geen vaste kern. Hier is opnieuw alleen de dans. Hoe maak je dit onzichtbare zichtbaar?

Vanuit deze innerlijke, in eerste instantie onzichtbare beweging, vanuit ieders unieke ritme, dans en klank laten ontstaan. Deze klank-dans is met 4 dansers van de Dans-academie in Tilburg ontwikkeld. Opnames zijn gemaakt in het natuurgebied rondom Geldrop, de Strabrechtse heide. Uiteindelijk gaat de film, die 20 minuten duurt, ook over het ontstaan van taal, de gesproken taal wel te verstaan.

De dansers: Lies Cuyvers, Kate Olsen, Koen de Preter en Jochen Stechmann.

Gijs Gieskes, videomaker, maakte de opnames en deed de editing voor Kairos.

Mariëlle van den Bergh met de installatie: Space and Spirit. Licht en geluid zijn een onderdeel van de papiervormen, elke vorm gloeit als het ware van binnenuit, de papieren huid van de vorm is opaque en laat wel het licht zien zonder dat de bron zichtbaar is. Aan de wanden hangen zwart-wit foto's van de betreffende ruimtes, zij gaan ieder afzonderlijk een relatie aan met de nabij hangende papiervorm. In de vormen is adem hoorbaar.

François Eyck maakte de foto's voor de installatie van Mariëlle van den Bergh.

Heidi Arnold uit Zwitserland, noemt haar werk: Nuage. Wolken zijn voortdurend in beweging en nemen steeds wisselende vormen aan. 'Nuage' is met plakband getekend op de vloer van Galerie Germinahof en kan worden gelezen als een wolkenbeeld.

Paul Legeland maakte de documentatie van de drie installaties in Galerij Germinahof.

Hella Hertogs

Hazelaar 72A, 5664 VK Geldrop
Telefoon 06 30 73 39 36
Stuur een mailtje naar info@hellahertogs.nl
Neem even contact op via ons contactformulier

            

Over Hella Hertogs | ReferentiesKlankconcerten | Fotografie: Sterre Otten | Sitemap | Websitemakerij

© 2023 Hella Hertogs